Folyófigyelő program, Vízvizsgálat Dunaharaszti


Spread the love

Vízvizsgálat 2023.04.27. Hétszínvirág Óvoda, Bíbor csoport

Víz világnapján szerettük volna meglátogatni a Dunát és köszönteni őt, de sajnos az időjárás nem tette ezt lehetővé. Sokat kellett várnunk, de végre elérkezett ez a nap is. Ez az első vízvizsgálatunk a Bíbor csoporttal.

Közösen összeszedtük mire is lesz szükségünk: az új patakzsákot és benne a mérőeszközöket. Mindent előre megbeszéltünk, melyik eszköz mire való,
a látásmélység mérő, a kétféle hőmérő, kémcsövek, kancsó, tölcsér, vatta, és nem utolsó sorban a vizsgálati lap.

Megbeszéltük a helyi buszon hogyan közlekedünk, és milyen is a SZELÍD TERMÉSZETJÁRÁS. Lent a Duna parton sok növényt és állatot láttunk. Csendben sétáltunk, hogy ne zavarjuk meg őket, hiszen ez az ő birodalmuk. Nagyot lélegeztünk a Duna friss levegőjéből, nagyon kellemes illat volt.

Feljegyeztük, hogy milyen állatokat láttunk a vízben és a közelében, megmértük a levegő és a víz hőmérsékletét , megfigyeltük a víz színét és megszagoltuk illatát. A látásmélység mérővel megvizsgáltuk, hogy meddig lehet lelátni a vízben, végül összehasonlítottuk a Duna vizét a csapvízzel. Megállapítottuk, hogy a Duna szerencsére egészséges. Még egy kis játékra is maradt idő mielőtt visszaindultunk ebédelni az óvodába.
Hamarosan újra találkozunk kedves Duna az Indián táborban!

Vízvizsgálat 2023. 03. 23. Hétszínvirág Óvoda, Fehér csoport

Dunaharaszti Hétszínvirág Óvoda óvodásai idén is a megszokott módon végezhették a vízvizsgálatot a Duna egy kijelölt szakaszán. A nagycsoportosok az óvónénik és a dadusnénik segítségével vizsgálhatták meg a Duna vizét a meghatározott szempontok alapján. Tömegközlekedési eszközzel és gyalogosan közelítették meg a csoportok a Dunának azt a szakaszát, amely alkalmas volt a mérésre. A parton az egyik stégen végeztük el a méréseket. Vizsgáltuk a víz hőmérsékletét, amelyet összehasonlítottunk a levegő hőmérsékletével. Meglepően hasonló mérési eredményt tapasztalt a mi csoportunk, tehát a víz és a levegő hőmérséklete a méréskor nagyon hasonló volt.

Vizsgáltuk a víz tisztasáságát, színét. Összehasonlítási alapul a magunkkal vitt csapvizet vettük. Meglepően tisztának bizonyult a Duna vize, alig volt eltérés a csapvízhez képest. A víz átlátszóságát a látásmélységmérő eszköz segítségével egyesével is megmérhették a gyerekek. Minden gyerek addig engedte a vízbe a botot, amíg még látszódtak a feliratok. Ezen kívül mértük a víz pH értékét. 6 körüli pH értéket mértünk. De megállapítást tettünk a víz szagára vonatkozóan is, amelyre azt mondtuk, hogy nagyjából semleges.

Az adatokat felvezettük a vízvizsgálati lapunkra is. Természetesen megcsodáltuk a Duna élővilágát, az ott fellelhető növényeket, és találkoztunk az ott élő állatok közül is néhánnyal (tőkés récék, békák).

Nagycsoportosaink nagyon élvezik ezeket az alkalmakat, amikor a természetben lehetnek, és ott játszhatnak, vizsgálódhatnak.

Vízvizsgálat 2023. 04. 03. Hétszínvirág Óvoda, Bordó csoport

Április 3-án végre ellátogathattunk a várva várt sétánkra. Első állomásunk a védenc fánál volt. Amíg a buszra várakoztunk megöleltük, megsimogattuk az óvoda védenc fáját. Felelevenítettük korábbi ismereteinket, tapasztalásainkat. A fa környezetét is megnéztük és megállapították a gyerekek, hogy sokkal rendezettebb, tisztább mint tavaly/ősszel volt. A helyi járatú buszra szállva elindultunk a Duna partra, ez volt a következő állomásunk.

A vízparthoz jól kiépített járdás útvonalon, madárcsicsergős természeti útvonal vezetett. A gyerekek közül többen is felismerték a vadgalambot, feketerigót. A gyerekek nagyon örültek mikor a vízparthoz értünk. Ivószünet, kis pihenő, szemlélődés a természet hangjainak hallgatása következett. Ezután a csoportszobában már korábban bemutatott patakzsákot elővéve már tudták is a gyerekek, hogy vízvizsgálat következik. Emlékeztek arra is, hogy ezt az izgalmas játékos feladatot a Zöld Tündérke bízta ránk.

A víz látásmélység vizsgálatánál 1 gyermekkel közösen helyeztük a vízbe a mérőeszközt. Levegő hőmérsékletet és vízhőmérsékletet is mértünk szintén gyermek bevonásával. Nagyon szeretnek a bordó csoportos gyerekek ilyen természetbarát tevékenységekben részt venni, ezért igyekeztünk minél több gyereket bevonni. Tesztcsíkkal PH szintet is mértünk. Szintén másik gyermek kezébe adtuk a tölcsért, egy mellette állónak a vattát, másnak kancsót. Megbeszéltük a szín- szagvizsgálat menetét. Átfolyatták az 1 liter Duna vizet a tölcsérbe helyezett vattán, majd megszagoltuk. Megvizsgáltuk a Duna vizét összehasonlítva az óvodából vitt csapvízzel. Mindeközben egy tőkésréce pár folyamatosan nagyon szelíden a közelünkben úszkált. Kb. 1 órát töltöttünk el a vízparton.

Programunk végéhez érve a csónakház közelében a vízparton a fák törzsén friss rágásnyomokat, egy nagy fa törzsén pedig védőhálót figyelhettünk meg. Mivel az óvodában kialakított vizes játszóházban már beszélgettünk a hódról, ezért több gyermek is kitalálta, hogy bizony a hód munkálkodhatott.