E.on Föld Bajnokai találkozó a Dunaharaszti Hétszínvirág Óvodában, vendégségben a szintén győztes Székesfehérvári Gyöngyvirág óvodapedagógusai, dolgozói


Spread the love
Összefoglaló a dunaharasztionline.hu internetes újság felületén

Zümmögő játszóház: interaktív, játékos tanulás a beporzókról

Újabb vállalásunkat teljesítettük a beporzók védelméről szóló pályázatunk programjai közül. Zümmögő játszóházat rendeztünk be óvodánk aulájában Föld napja alkalmából. Zöld Tündér a zöldszívesek barátja hívta meg a gyerekeket egy közös játékra, ahol újabb ismereteket szerezhettek a beporzók fontosságáról, sokféleségéről, életükről, jellegzetességeikről.

Nyolc állomáson keresztül, mintegy interaktív tanösvényen járva

  • válogathattak a kedvenc ételeik közül, közben megismerve melyik étel elkészítése lenne lehetetlen a beporzók munkája nélkül.
  • Megismerkedhettek a virágok rovarcsalogató trükkjeikkel, a színekkel, illatokkal. Beültethettek vadvirágokat kiskertbe színekkel játszva.Illatokat párosíthattak virágokkal.
  • Utánozhatták a rovarok virágporgyűjtő munkáját beöltözve, átváltozva pillangóvá, méhecskévé.
  • Zöldszíves kertté varázsolhattak egy kopár kertet, közben megismerve a rovarbarát kert eszközeit, tárgyait, növényeit.
  • Felfedezhették milyen sokféle méh, lepke, zengőlégy végez beporzó munkát.
  • Megvizsgálhattak igazi méhkaptárt, benne a méhviaszkereteket, méhészeszközöket. Ők maguk is méhésszé válhattak.
  • Segíthettek a méhrajnak a királynővel együtt új kaptárt keresni.
  • A méhek táncát eljárva elvezethették méhtársaikat a vadvirágos rétre, ahol virágport gyűjthettek.

A játékok 2 héten keresztül várták a gyerekeket, mikrocsoportokban óvónéni irányításával váltak maguk is „beporzó szakértőkké”. A játékokat a Gyurgyalag környezeti nevelési munkaközösség tervezte meg és készítette el. Sok segítséget kaptunk szemléltető képek, plakátok nyomtatásához Kovács Tímea, Bíbor csoportos anyukától, amit ezúton is szeretnénk megköszönni!  Varga László, Alsónémedin élő méhész ajánlotta fel a méhész eszközöket, a nagycsoportos gyerekeknek pedig személyesen mesélt a házi méhek életéről, a méhész munkájáról. Neki is köszönjük a közreműködését!

A játszóházunkat és az udvarunkon létrehozott beporzó tanösvényünket meglátogatta Vásárhelyi Tamás és Forintos Krisztina is a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzó Vándortanösvény alkotói, az őszi szakmai képzésünk szervezői. Elismerésük a nálunk tapasztaltakról megerősített bennünket abban, hogy jó úton járunk. Szakmai látogatásokból nem volt hiány, több zöldszíves kollégának is felkeltette  érdeklődését játszóházunk és tanösvényünk. Vendégeink voltak Ócsai és Fehérvárcsurgói zöldszíves kollégáink is.

Székesfehérvárról április 19-én 40 fővel látogattak meg bennünket a Gyöngyvirág óvodából. Az Örökös Zöld Óvodával a díjátadó gálán ismerkedtünk meg, ők szintén az E.on Föld Bajnokai nyertesei közé tartoznak. Madárbarát tanösvény tervével pályáztak és kíváncsiak lettek a mi 2017-ben létrehozott tanösvényünkre illetve az általunk fejlesztett tanösvénybejáró programra. Nemcsak a madárbarát programunkat nézték meg, hanem megismerkedtek a Zöld Szív ITM filozófiájával, módszertanával, óvodai gyakorlatunkkal, a beporzó téma köré épített pedagógiai fejlesztéseinkkel, játszóházunkkal, kertünkkel.

Büszkék vagyunk arra, hogy zöldszíves pedagógiai munkánk sokak tetszését és elismerését elnyeri és inspirációként szolgálhatunk mások számára is! Környezeti és Természetvédelmi Oktatóközpontként olyan mintákkal szeretnénk élen járni, amely a kollégák,a gyerekek és a szülők számára is értéket, tudatos, természetvédő magatartást és cselekvést közvetít.