„Merre tovább Zöld Óvoda, Ökoiskola?” Beszámoló a Zöld Szív Konferenciáról Pomáz, 2023. október 13.


Spread the love

Társas játék kiállítás Zöld Szív szellemiségében

„Ti is zöld szemléletben nevelitek a rátok bízott gyermekeket? Elnyertétek már a Zöld Óvoda, Ökoiskola címet? Szeretnétek új lendületet kapni a fejlődéshez? Szívesen megismernétek a Zöld Szív filozófiáját és módszereit?” – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel kerestük meg a Zöld Óvodákat és Ökoiskolákat, azzal a céllal, hogy megismertessük velük a Zöld Szív munkásságát.


A felhívásunkra nagy volt az érdeklődés. Több mint ötven településről 120 résztvevő érkezett a pomázi Művelődési Házba, ahol a zöldszíves szervező csoport fogadta őket.

Elsőként Leidinger István polgármester fogadta a megjelenteket, felidézve az 1989-ben alakult Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom történetéből néhány emlékezes eseményt, amire ő, mint akkori önkormányzati képviselő még emlékezett. Hasonlóképpen, mint Szabó Gábor, a Zöld Szív Nagytanácsának tagja, aki szintén a régmúlt eseményeit idézte fel, és méltatta az egyesület munkáját. Ezután Orgoványi Anikó, a Zöld Szív elnöke, előadásában ismertette a Zöld Szív történetét, filozófiáját és alapelveit, majd dr. Victor András alelnök mutatta be a zöldszíves programokat, projekteket, módszereket. Falatiné Berkesi
Márta, a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola pedagógusa
mesélt arról, hogy mit jelent számukra a Zöld Szív, és milyen programokkal kapcsolódnak a programajánlataihoz, hogyan tudják összehangolni azt saját lehetőségeikkel. Hornyán Anna, az Óvodai Nevelés főszerkesztője a „Zöld Szívvel, lélekkel” című könyvet mutatta be a közönségnek, melyet a SPRINT Kiadó adott ki nemrégiben. Jantnerné Oláh Ilona és Török Viven mindketten a paksi Hétszínvirág Óvodát
képviselték. Ilona az óvoda egykori vezetőjeként számolt be a zöldszíves projektjeikről, például a Zöld Szív 10 pontjának feldolgozásáról, Vivien pedig mint az intézmény egykori óvodása, jelenleg pedig óvodapedagógusa, a jelen eseményeiről és az óvoda udvarán létesített tanösvényről tudósított.
Kenessey Beáta, a dunaharaszti Hétszínvirág Óvoda vezetője értékes tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, milyen feladatok hárulnak egy vezetőre, ha intézménye zöldszíves óvoda is egyben. Az óvoda kiváló pedagógusa és zöldszíves motorja Mester Andrea, aki kifogyhatatlan ötleteivel lelkesíti kollégáit az újabbnál újabb projektek végzésére. Kolléganőik a fenntarthatóság jegyében készített, szemléletformáló társasjátékokkal örvendeztették meg a konferencia résztvevőit.

Rádi Rózsa és Saly Erika arról számoltak be, miként gazdagította pedagógiai munkájukat a Zöld Szívhez való csatlakozás. Rózsa Lentiben mentette meg a tavaszi tőzike populációt, Erika a zöldszíves iskola mintapéldáját szervezte meg Dévaványán. Steinhauser Klára, a Zöld Szív Nagytanácsának megható levelét Victor András olvasta fel.

A konferenciával egyidőben gyerekrajz kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. A pomázi Mátyás Király Általános Iskola 3.b osztályos kisdiákjai, akik egyben a „Zöldszíves osztály” cím várományosai készítették a „Természet nagyító alatt” című felhívásra az alkotásaikat.

A díjkiosztó ünnepségen köszöntet mondtunk rendezvényeink támogatásáért a Pomázi Önkormányzatnak, a Pomázi Művelődési Ház és Könyvtárnak,a helyi Jutka papírboltnak és a BAUMIT Kft-nak is.


A visszajelzések nagyon pozitívak. Közel harmincan kérték felvételüket a Zöld Szív egyesületbe és már felvetődött az igény, hogy jövőre is rendezzük meg a konferenciát.
Orgoványi Anikó
elnök, Zöld Szív ITM

Zöld Szív ITM Nagytanácsának tagjai: Mester Andrea, Jantnerné Oláh Ilona, Orgoványi Anikó, dr. Victor András, Óvodai Nevelés Főszerkesztője: Hornyán Anna
Jantnerné Oláh Ilona Zöld Szív ITM Nagytanácsának tagja
Török Vivien Paks Hétszínvirág Óvoda Környezeti munkaközösség vezetője
Falatiné Berkesi Márta, a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola pedagógusa
Orgoványi Anikó a Zöld Szív ITM elnöke
Hornyán Anna Óvodai Nevelés Folyóirat főszerkesztője
dr. Victor András Zöld Szív ITM alelnöke
pomázi Mátyás Király Általános Iskola 3.b osztályos kisdiákjai

Támogatóink:

  • Pomázi Önkormányzat és Polgármesteri Hivatal
  • Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár
  • Baumit Kft.
  • Jutka papírbolt, Pomáz