Zöld Szív a Margit-szigeten 2024. április 27. szombat Beszámoló


Spread the love

Délelőtt 10 órakor gyülekeztünk a Margit-szigeten, ahol a csoportvezetőkön kívül már megérkezett a Mezőberényi Általános Iskola tizenöt fős gyerekcsoportja Falatyné Berkesi Márta pedagógus vezetésével, a pomázi Mátyás Király Általános Iskola 3.b-s zöldszíves osztálya szülők kíséretében, és jött még egy család Dunaharasztiról is.
Első utunk a Nagyrét szélére vezetett, ahol dr. Victor András ökológiai ismeretterjesztő játékokkal készült. Arra keresték közösen a választ, hogy mennyire természetes, vagy mesterségesen kialakított a sziget jelenlegi élővilága, hogyan lehet megállapítani a fák életkorát, milyen változatosság jelenik meg a megfigyelt területen különféle szempontok (pl. fajok,
színek, tapintás stb.) szerint. Téglalap alakú keretek segítségével a gyerekek csoportonként választottak egy-egy számukra érdekes életközösséget, majd azt bemutatták egymásnak is.
Ezután csoportokként indultunk a különböző programhelyszínekre. A Duna partján szintén András bácsi vezetésével végezték a gyerekek a vízvizsgálatokat, a már jól ismert témakörökben – víz és levegő hőmérsékletének összehasonlítása, vízkémiai vizsgálatok, pH, Nitrit, Nitrát kimutatása tesztcsíkokkal, a Duna-víz színének összehasonlítása csapvízzel,
szüredékvizsgálat stb.
Közben egy másik csoport a Vadaskert felé indult, ahol Gerőcsné Czeglédi Irén tanárnő gondosan előkészített játékai segítségével ismerkedhettek a gyerekek a vadaskert állatvilágával. Később már nem csak zöldszíves gyerekek, hanem az arrafelé sétáló családok gyerekei is élvezhették Irén néni játékait.
A következő csoport belepillanthatott Guszti, a giliszta komposztképző munkájába, Jenei Csabáné Ili néni segítségével. Állítása szerint a gyerekek nagyon felkészültek voltak a témában. Öröm volt dolgozni velük, mert szinte nem volt olyan kérdés, amire azonnal ne tudták volna a választ, amelyeket saját tapasztalataikkal is kiegészítettek. Köszönet a
felkészítőiknek!
Szent Margit királylány titkait a kolostor romjai között kutatták a gyerekek a kézbe kapott alaprajz segítségével. A megjelölt helyszíneken eldugva gyorsan megtalálták az adott helyiség alaprajzának színes másolatait, amelyet felragasztva a kolostor teljes alaprajzának megfelelő helyére, azt is megtudhatták, hogy éppen melyik helyiségben járnak, és az mi célt
szolgált a kolostor életében. Orgoványi Anikó tanárnő segítségével megemlékeztek a tatárjárásról, valamint IV. Béla királyról és annak legkisebb lányáról, Margitról, akit kicsi kora óta apácák neveltek, és akit példamutató, szerény és mély hite miatt halála után szentté avattak. A gyerekek tiszteletteljes fejhajtással adóztak Szent Margit sírjánál.
Az utolsó állomáson, az Ősplatánnál Rádi Rózsa tanárnő várta a csoportokat. Segítségével a gyerekek megtudták, hogyan lehet könnyen meghatározni egy fa életkorát, faját, megvizsgálták a törzsét, a leveleit, a termését, és megismerték a fa történetét, miszerint József nádor 1823-ban ültette a fát, tehát ez a platán már kétszázegy éves. A hat és fél méteres törzsének a körbeéréséhez tizenegyünk összefogására volt szükség! Mikor felnéztünk a negyven méter magas lombkoronájára, mely szélességében az ötven méter átmérőt is eléri, szédítő élmény volt!
A program zárásaként a sziget északi részén álló Zenélő kútnál gyülekeztünk, ahol az állomásvezetők röviden értékelték a csoportok munkáját, és a gyerekek szerény ajándékokat is kaptak emlékül. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a gyerekeket felkészítő és kísérő pedagógusoknak, a gyerekeiket elkísérő szülőknek, és nem utolsó sorban a lelkes, felkészült állomásvezetőinknek! Szép csapatmunka volt!

Kezdődik a zöldszíves program a Margit-szigeten.
Együtt a csapat Mezőberényből, Dunaharasztiról és Pomázról, valamint a programvezetők Budapestről, Turáról, Velencefürdőről és Pomázról!

Dr. Victor András indítja a programot az ökológiai megfigyelések című játékkal. Milyen a változatosság a kereten belül? Fajmeghatározás, színek, formák megfigyelése.

Ismerkedés a 201 éves ősplatánnal

Szent Margit romjainál.

A program értékelése és zárása a Zenélő kútnál.

Jövőre veletek ugyanitt!