Az avasi óvodában hivatalosan is zöldszívesek lettek a nagycsoportosok


Spread the love

Az eredeti cikk itt olvasható:

https://minap.hu/cikk/az-avasi-ovodaban-hivatalosan-zoldszivesek-lettek-nagycsoportosok?fbclid=IwAR2sY8nWnLYJhtrU3FYTnM9MFqbADpzS5byWkideuhfWZOzrf9YQpkJSBpo

A gyermekek ünnepélyes avatását megelőzte egy hétpróba. Különböző feladathelyeken kellett a gyermekeknek a természeti értékek megőrzésével és a fenntarthatóságra törekvéssel kapcsolatos játékos feladatokat elvégezniük. Ezt követte a fogadalomtétel és a zöldszíves igazolványok átadása. Az igazolvány átadása előtt a gyerekek elmondták a fogadalomtételt. Majd egy zöld kendővel is megajándékozták őket, a kisebbeknek pedig átadták zöldszíves kis ajándékaikat, ezzel is buzdítva őket a zöld szív tíz pontjának megismerésére, betartására.

A MIÓVI – Leszih Andor úti óvodája a város zajától távol található. A természet közelsége meghatározza az intézmény arculatát. A helyi pedagógiai programban kiemelt szerepet kap a környezeti nevelés. A legnagyobb hangsúlyt a fenntarthatóság, a természeti értékek megismerése, védése és a környezettudatos szemlélet kialakítása kapja.

Az Avas kilátó lábánál, az Avasi arborétum szomszédságában, zöld övezetben minden feltétel adott ahhoz, hogy a környezeti foglalkozásokat az óvoda udvarán, vagy a közvetlen környezetükben tett séták során tartsák meg. Elnyerték az „Örökös Zöld Óvoda” minősítést is 2015-ben. A Zöld-jeles napok mára már teljesen beépültek az életükbe. ((Takarítás Világnapja, Állatok világnapja, Komposztálás Napja, Víz világnapja, Föld Napja, Madarak és Fák napja, Környezetvédelmi világnap).

Folyamatosan keresik a megújulás lehetőségét, az új partnerkapcsolatokat – mondta Kulcsárné Szabó Katalin, óvodapedagógus, zöld-óvoda koordinátor. Így találtak rá a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalomra. Egy civil egyesület, melynek jelképe egy zöld szív, aminek mosolygós arca van – tudatta az óvodapedagógus. Zöldszívesnek lenni olyan, mint egy nagy családhoz tartozni, melynek összetartó ereje a szeretet. Zöldszíves csoportok országszerte működnek óvodákban, iskolákban. Miskolcon egyelőre ez az első és egyetlen zöldszíves óvoda – tette hozzá. 

A legfiatalabb generációnak is szembesülnie kell a környezeti problémákkal és olyan tudatos szemléletmódot kell elsajátítania, amelyben alapvető a természeti értékek megőrzése és a fenntarthatóságra törekvés. A környezettudatos nevelés azonban ennél is több: számos más jótékony hatása is van a gyerekek fejlődésére, például javítja a problémamegoldó képességet és növeli a felelősségérzetet – vélekedett. 

A mozgalomhoz való csatlakozásukkal már zöldszívessé váltak, azonban a Zöldszíves Óvoda cím elnyeréséig még sok a teendő. De a befektetett energia megtérül, mert számos előnnyel is jár. Csak egy ezek közül: a szülők szívesebben viszik gyermekeiket a Zöldszíves Óvodába, ahol korszerű környezeti/természeti nevelésben részesülnek gyermekeik, mint más, hagyományos, egyéni sajátossággal nem rendelkező óvodákba – hangsúlyozta Kulcsárné Szabó Katalin. Hozzátette: ez volt az első zöldszíves avatásuk, még maguk az óvodapedagógusok is tanulják és ízlelgetik ezt az új kihívást, de már most tudják, hogy szeretni fogják.