Köszönjük a Zöldszívesek támogatását is!

Köszönjük a Zöldszívesek támogatását is!

Óvodánk környezettudatos szemlélete, zöldszíves nevelési gyakorlata már  ismert lehet. 2005 óta képviseljük a természet szeretetét, tiszteletét, védelmét gyermekeink nevelésében, számos jógyakorlatot fejlesztettünk, zöld hagyományokat teremtettünk, amit több alakalommal országos szakmai  konferenciákon is bemutathattunk  kollégáknak, környezeti neveléssel foglalkozó szakemberek számára  is. Mindig is büszkék voltunk arra, hogy folyamatos fejlődés, innovációk jellemzik nevelőtestületünk munkáját.

Óvodánk már 2016-ban madárbarát tanösvényt hozott létre több madárvédelmi eszközzel, tanösvénytáblákkal, interaktív ismertető táblákkal. Kerti tavat építtetünk ki a vizes élőhelyek bemutatására, ami nagy örömünkre sok tavi békának is otthona már. Van gyógynövény kertünk, veteményesünk, komposztálunk.

Ismét egy új téma feldolgozására készültünk a következő tanévben, amikor Orgoványi Anikó is felhívta figyelmünket az E:ON Hungária által kiírt országos környezetvédelmi pályázatra „A Föld Bajnokai” címmel. A pályázatot átolvasva hamar világossá vált, hogy a választható témák és az elvárások egybeesnek a mi elképzeléseinkkel, és nagyívű terveink talán anyagi támogatásban is részesülhetnek. Nem volt más hátra, mint kidolgozni  a terveket a pályázat kiírásának megfelelően, részletes költségvetést írni a programokhoz és szakemberek támogatását megnyerni ügyünkhöz, hogy kellő természettudományos ismeretekkel felvértezve merüljünk el a témában.

Mit is terveztünk, milyen célokat fogalmaztunk meg? Egy olyan témát választottunk, ami az elmúlt években egyre hangsúlyosabban jelent meg a közéletben, számtalan területen képviselték és nagy ellentmondásokat váltott ki a társadalomban. A rovarok, közülük is hangsúlyosan a beporzó rovarok romló helyzetét, életterületeiknek csökkenését bemutató szakmai fórumokkal talán még nem is szálltak vitába, ellenben a védelmükre hozott intézkedésekkel már sokan vitatkoztak, kritizálták.

A téma ökológiai fontossága nem volt kérdéses számunkra, a megosztó fogadtatása pedig pedagógiai elhivatottságunk számára jelentett kihívást. Célul tűztük ki, hogy elmerülünk a rovarok gazdag világában, minél több ismeretet szerzünk mi magunk a beporzók sokféleségéről, életéről. Megismerünk minél többféle módszert életterük növelésére, gazdagítására, új ismereteket szerzünk a vadvirágok, zöldségek, fák és a beporzók kapcsolatáról.

Szeretnénk, ha a permakultúra szemlélete egyre elterjedtebb lenne, hogy a természettel való harmonikus együttélés fontossága minél inkább tudatosodna. Sajnos kertvárosi övezetben  gyakran tapasztaljuk a műfüves udvarok terjedését, illetve a beporzó rovarokról, növényekről való hiányos ismereteket. Célunk ezzel az egész éves projekttel városunk iskolái, óvodái, és önkormányzatunk felé is példát mutatni, illetve jógyakorlattal szolgálni.

A pályázat közönségszavazat szakaszába 29 oktatási intézményt juttatott be a szakmai zsűri, óvodákkal, iskolákkal, gimnáziumokkal kellett versenyeznünk. Már a verseny első hetében hamar kiderült kik azok az intézmények, akik a tanév utolsó napjaiban kellő energiát képesek megmozgatni a győzelem érdekében, a programjuk megvalósítása ügyében. A Mosonmagyaróvári Gimnázium közössége szintén nagy mozgósítóerővel bírt, az ő városuk is nagyon segítette őket. Az nem volt kérdéses, hogy egy gimnázium közössége erőfölényben van egy óvodához képest, hiszen növendékeink nem tudtak segíteni közvetlenül.  Ennek ellenére az óvoda minden dolgozója kampányüzemmódban élt, velünk együtt a családjaink is. A hozzánk járó gyerekek szülei is velünk együtt izgultak, drukkoltak, gyűjtötték a szavazatokat, de sajnos ez a verseny második hetére kevésnek bizonyult. Ekkor fordultunk városunk felé és a Zöldszívesek családjához is! Megjelentünk a facebook különböző és városi felületein, plakátokon, a helyi piacon.

A város és Zöldszíves közösségünk olyan összefogást hozott létre, ami már önmagában is győzelem! Nem tudjuk hálánkat eléggé kifejezni annak a sok önzetlen embernek, civil szervezetnek, a város intézményeinek, akik bekapcsolódtak a kampányunkba! Időt, éjszakát, energiát nem sajnálva folyamatosan mozgatták a szálakat, nem hagyták leülni a figyelmet, folyamatosan gondolkoztak, lehetőségeket kerestek, találtak arra, hogyan tudnánk minél több emberhez eljuttatni üzenetünket és elnyerni bizalmukat egy like erejéig. Városunk vezetői is bevonódtak, és a legkritikusabb időben hozták a segítséget!  A város közössége annyi szeretetet mutatott felénk, hogy abból, még sokáig fogunk töltekezni! A Hétszínvirág Óvoda mindent megtesz azért, hogy ezt visszaadjuk a zöldszíves gyerekeken keresztül!

A képen látható szemléletet szeretnénk óvodai módszertani gyakorlatba ültetni:

About the author

Zöld Szív ITM