Zöldszíves természetjáró tábor a Börzsönyben

Zöldszíves természetjáró tábor a Börzsönyben

Négy napos táborunk helyszíne a Börzsöny déli lankáin fekvő Kóspallag volt. Vonattal indultunk Mezőberényből Budapestre, ahol először „Duna-napot“ tartottunk:  villamosoztunk a Duna-fölött, metróztunk a Duna alatt és végül egy körjárattal hajókirándulást tettünk a Dunán.

Ezután vonattal és busszal jutottunk el a táborunk helyszínére, a csodálatos helyen fekvő Kisinóci turistaházhoz. Megérkezésünk után a Pokol-völgyi patak környezetével ismerkedtünk. A második nap délelőttjén gyalogtúrát tettünk a falu határában lévő Kálvária-dombon, út közben barátságot kötöttünk sok-sok fehérpettyes álcsüngő lepkével és találkoztunk számunkra ismeretlen vadvirágokkal mint a terjőke kígyószisz, az üstökös gyöngyike és a gyíkhagyma. Délután a közeli Ló-hegyi patak mentén jártuk végig a sárga útvonalat, sok patakátkeléssel és láthattuk, hogy milyen építő és romboló munkát végez egy kis patak.

Táborunk harmadik napján a kismarosi Duna-parton csodáltuk meg a panorámát, majd erdei kisvasúttal jutottunk el a közeli Királyrétre, ahol felmásztunk a kilátóhoz majd átszelve a zsombékos Király-rétet jutottunk vissza a turistaházhoz. Utolsó napon a Pokol-völgyi patakban a Zöld-szív módszerrel vízvizsgálatot végeztünk és közben apró, fejlődésben lévő élőlényeket fedeztünk fel: szalamandra, bolharák, vízi sikló.

Sok szép élménnyel gazdagodtunk a természetben.

About the author

Zöld Szív ITM