Víz Világnapja a Dunaharaszti Hétszínvirág Óvodában


Spread the love

https://www.dunaharasztihetszinviragovoda.hu/www-dunaharasztihetszinviragovoda-hu-ovodank-programjai-masolata/

Víz világnapi játszóház a Dunaharaszti Hétszínvirág óvodában

Mint minden jelesnapkor, természetben bekövetkező változáskor, most is felkereste Zöld Tündér a hétszínes zöldszíves gyerekeket. Örömmel mesélt nekik Tavasz Tündér ébredéséről, a virágok, fák, rovarok ébredéséről, a hazatérő madarakról.
Megkérte a gyerekeket látogassák meg a védenc fájukat az öreg Fehér Nyárt, ébresszék fel téli álmából, ha még aludna. A védenc vizsgálati lapot is elhozta nekik, hogy óvónéni, bácsi segítségével végezzék el a rajta szereplő megfigyeléseket.
Víz világnapja alkalmából elhozta nekik a patakzsákot is, és kirándulásra bíztatta őket, kérte látogassák meg a Dunát. A zsákban szereplő eszközökről is mesélt nekik és arról, hogy milyen fontos, hogy a zöldszíves gyerekek megvizsgálják a Duna vizét. A vizsgálódás, megfigyelés közben kiderülhet, ha megbetegedett esetleg, és ha ezt jelzik a Tündérnek, akkor tud hozni segítséget a gyógyításhoz. Ha viszont kiderül, hogy egészséges a Duna vize, akkor együtt örülhet Zöld Tündér és az összes barátja, aki a Dunán él. De, hogy kik is Zöld Tündér Dunán élő barátai, azt a Víz világnapi játszóházból ismerhetik meg a gyerekek, ahová meghívta őket.
A játszóházat az aulában rendeztük be a Gyurgyalag környezeti munkaközösség tagjaival közösen. A játékokat, megfigyeléses feladatokat négy állomáson mutattuk be. A csoportok két hét alatt felváltva látogatják a játszóházat, mikró csoportra bontva a teljes csoportot, dajka néni, pedagógiai asszisztens segítségével.
Az állomások a következő témákban nyújtanak lehetőséget a megfigyelésre, tanulásra, ismeretek felelevenítésére, rendszerezésére, tevékenykedésre, mozgásra, játékra:
A Duna lakói
a. A hód bemutatása
b. a Duna állatainak, növényeinek válogatása, megkülönböztetése a tengeri állatoktól
c. Az édesvízi kagylók, csigák válogatása, megkülönböztetése a tengeri csigáktól, kagylóktól
Zöldszívesek segítsetek!
a. A tó megtisztítása a sok hulladéktól, szelektív gyűjtőbe történő szortírozással, a tiszta tó benépesítése állatokkal, növényekkel
b. Az olaj szennyező hatásának szemléltetése, helyes használt olaj gyűjtés bemutatása
A vízcsepp útja
a. A víz körforgásának maketten való bemutatása
b. A vízcsepp téli előfordásával, a hóval való játék: hógolyó dobó verseny (összegyűrt fehér használt firkapapírból)
c. Az összegyűjtött esőcseppekkel virág locsolása: Vízcseppek hordása akadálypályán keresztül (sorverseny)
Játék a vízzel
a. Vízzel töltött üvegpoharakkal való zenélés
b. Csónakok úsztatása fújással
c. Süllyed-lebeg- megfigyelése vízbe dobott tárgyaknak